CHP’li İlgezdi: “Tek adam rejimi Türkiye’yi uyuşturdu”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Adalet Bakanlığı’nın 2014-2021 yıllarına ait uyuşturucu bağımlılığı verilerini baz alarak hazırladığı rapor ile ilgili açıklamalarda bulundu.

CHP’li İlgezdi: “Tek adam rejimi Türkiye’yi uyuşturdu”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Adalet Bakanlığı’nın 2014-2021 yıllarına ait uyuşturucu bağımlılığı verilerini baz alarak hazırladığı rapor ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de 2014-2021 yılları arasındaki uyuşturucu bağımlılığı verileri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İlgezdi, “Bir yanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Bizim iktidarımızda ne sulu ne kuru uyuşturucuya yer yok’ açıklamaları, bir yanda Adalet Bakanlığı’nın verileri. Ortaya çıkan tablo korkunç. Yakalanan kişi ve madde miktarının artması başarı değildir. AK Parti iktidarı, kindar nesil yetiştirmek adına toplumun kılcal damarlarına büyük zarar verdi.” ifadesinde bulundu.

İlgezdi, Adalet Bakanlığı’nın uyuşturucu bağımlılığı verilerini baz alarak bir rapor kaleme aldı ve son 8 yılda uyuşturucuya bağlı suçlarda yüzde 122 artış yaşandığını ortaya koydu. Kaleme aldığı rapora ilişkin Akkuş İlgezdi, şunları söyledi:

“Altın hilal ülkelerinden yayılan tehlike”

“Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti iktidarının “ensar politikası” nedeniyle sınırlarımız üzerindeki güvenlik kontrolünü tamamen kaybetmiş durumdayız. Ülkemizin büyük şehirlerinde, turistik ilçelerde kamyonlardan sokaklara bırakılan Afgan ve Pakistanlı yasadışı göçmenler, sadece demografik yapımızı değiştirmekle kalmıyor bir güvenlik sorunu da yaratıyor. Bu yasadışı göçmenler, özellikle dünyanın en yaygın uyuşturucu rotası olan Altın Hilal ülkelerinden geliyor. Altın Hilal, Orta, Güney ve Batı Asya'nın kesişme noktasında bulunan ve Asya'nın iki ana yasadışı afyon üretim alanından birine verilen addır. Bölge, dağlık çevreleri hilali tanımlayan üç ülke, Afganistan, İran ve Pakistan'ı kapsamaktadır.”

Son 8 yılda uyuşturucu suçları yüzde 122 arttı

Akkuş İlgezdi, ‘Tek Adam Rejimi Türkiye’yi Uyuşturdu’ Raporu’nda yer alan diğer ayrıntılar ile ilgili şöyle devam etti:

 “AK Parti iktidarı her ne kadar ‘Uyuşturucuyla mücadele konusunda gerekeni yaptık’ dese de uyuşturucu, kuytu sokak aralarından şehirlerin ana arterlerine kadar yayılmış durumda. 2014-2021 yılları arasında uyuşturucuya bağlı tüm suçlarda yüzde 122 artış yaşandı. Bu rapordan da anlaşılacağı üzere, Erdoğan’ın “Bizim iktidarımızda ne sulu ne kuru uyuşturucuya yer yok” açıklamalarının gerçekçi olmadığı ortadadır.”

“Ülkenin yüzde 2’si uyuşturucu bağımlısı”

Türkiye’nin uyuşturucu ve bağlı suçlarda hem kullanıcı hem de sevkiyat yapılan güzergah ülke konumuna geldiğini ifade eden İlgezdi, “2014-2021 yılları baz alındığına uyuşturucu kullanımı, imali ve ticareti nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılıklarında hakkında şüpheli sıfatıyla işlem yapılan toplam kişi sayısı 1 milyon 854 bin 448 olarak kayıtlara geçti. Bu sayı Türkiye nüfusunun yüzde 2’sine denk geliyor. Bu bilgiler ışığında geçtiğimiz 8 yılda haftada 4 bin 457, günde 635, saatte 26 kişinin uyuşturucuyla ilgili suçlara karıştığını görüyoruz.” ifadesinde bulundu.

“Erdoğan dönemi uyuşturuyor”

2014 yılında uyuşturucuya bağlı tüm suçlar nedeniyle hakkında işlem yapılan şüpheli sayısı 172 bin 222 iken 2021 yılına gelindiğinde yüzde 122 artışla 382 bin 349’a ulaştığına dikkat çeken Akkuş İlgezdi,

“İktidarın baskıcı politikaları, işsizlik, ekonomik buhran ve milli eğitim sisteminin dejenere olması, uyuşturucuya başlama yaşını düşürdüğü gibi kullanımını da yaygınlaştırıyor. Uyuşturucu kullananların sayısı toplam 1 milyon 157 bin 882 olarak kayıtlara geçti. 2014 yılında uyuşturucu kullandığı öne sürülen şüpheli sayısı 96 bin 694 iken bu sayı 2021’de 263 bin 650’ye ulaştı.” şeklinde konuştu.

“Uyuşturucu yapan ve satanlar yüzde 57 arttı”

İlgezdi; Parlamenter Sistemden, Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçildiği 2017 yılının ardından uyuşturucu kullanımında yüzde 173, uyuşturucu imal ve ticareti ise yüzde 27 artış olduğuna dikkat çekti.

Uyuşturucuyla mücadele eden birimlerde hiyerarşik düzenin bozulduğunu söyleyen Akkuş İlgezdi, “Verin yetkiyi görün etkiyi diyenler, yetkiyi aldıktan sonra da uyuşturucuya çare olamamış, aksine tam yetki aldıktan sonra uyuşturucu bağımlılığı daha da artmıştır. Liyakati değil iktidara bağlılığı esas alan atamalar nedeniyle güvenlik bürokrasisi görevini yapamaz hale geldi. Sınır güvenliği ihmal edildi. Sonuçta uyuşturucu imali ve ticareti de yaygınlaştı. Uyuşturucu imal eden ve ticaretini yapan şüpheli sayısı 8 yılda yüzde 57 arttı. 2014-2021 yılları arasında 696.566 kişi hakkında uyuşturucu imali ve ticareti sebebiyle şüpheli sıfatıyla işlem yapıldı.” dedi.

“Suç yaşı 12’ye kadar düştü”

Türkiye’de 2014-2020 yılları arasında uyuşturucu kullanmak, imal ve ticaretini gerçekleştirmek suçlarından hüküm giyen 18 yaşından küçük toplam 5 bin 431 çocuk olduğunu söyleyen Akkuş İlgezdi, Bu çocukların yüzde 8’ini ise 12-14 yaş grubuna ait olduğunu, yaşı 11’den büyük 15’ten küçük toplam 409 çocuğun uyuşturucu nedeniyle ceza infaz kurumunda olduğunu sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı