Uluslararası piyasalar

CMB’nin kredi düzenlemesinin ardından yurt içi tahvil getirilerinde sert düşüşler yaşanırken, tahvil getirilerinde geri çekilmeler bankacılık sektörü üzerinden Borsa İstanbul’u destekledi.

Uluslararası piyasalar

CMB’nin kredi düzenlemesinin ardından yurt içi tahvil getirilerinde sert düşüşler yaşanırken, tahvil getirilerinde geri çekilmeler bankacılık sektörü üzerinden Borsa İstanbul’u destekledi. Küresel çapta ise geçen hafta ortasından itibaren risk iştahındaki zayıflama eğilimi devam ediyor. Merkez bankalarına ilişkin şahin beklentiler ve resesyon endişeleri ana risk başlıkları olarak öne çıkarken, doların güvenli liman talebiyle küresel çapta değer kazandığı görülüyor. 

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler       
•    11:00 Euro Bölgesi – Öncü İmalat/Hizmet PMI Önem: Yüksek 
•    16:45 ABD – Öncü İmalat/Hizmet PMI Önem: Yüksek

Türkiye

Türkiye'nin risk primi haftanın ilk işlem gününde 800 baz puanın üzerini test ederek 29 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. TCMB’nin kredilerde menkul kıymet teminatlarıyla ilgili düzenlemesinin ardından tahvil getirilerinde hızlı geri çekilme izlendi. Yurt dışı üretici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %111,34 artış göstererek yeni zirve seviyeye çıkarken, aylık artış %0,6 seviyesinde gerçekleşti. Moody's, hükümetin hane halklarını yüksek enflasyonun etkilerinin tam olarak görülmesinden korumak için aldığı tedbirlerin artan maliyetinin önümüzdeki aylarda bütçe üzerinde baskıyı artıracağını savundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin ihtiyacı, faizi yükseltmek değil, yatırımı, istihdamı, üretimi ihracatı ve cari fazlayı artırmaktır.” dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Orta Vadeli Ekonomi Planı’nın Eylül’ün ilk haftasında açıklanacağını duyurdu. Yurt içinde bugün tüketici güveninin açıklanması bekleniyor.

Euro Bölgesi

Avrupa’nın gösterge elektrik fiyatı pazartesi günü %25’ten fazla artarak ilk kez megavat saat başına 700 avroyu geçti. 2023 teslimatlı elektriğin fiyatı böylece son beş yılın mevsimsel ortalamasının 14 katına ulaşmış oldu. Hızlı fiyat artışı Rusya’dan Kuzey Akım aracılığıyla gelen doğalgaz tedarikine yönelik yeni endişelerle gerçekleşiyor. Almanya'da gaz ve elektrik fiyatlarında artış ivmesi devam ederken, ülkede farklı enerji kaynaklarına yönelik arayışlar da devam ediyor Almanya’da Başbakan Olaf Scholz ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck, ülkelerinin Rusya’dan gerçekleştirdiği doğalgaz ithalatını bu kış tamamen ikame edemeyebileceğini açıkladı. Bugün Euro Bölgesinde açıklanacak PMI verileri birincil veri olarak takip edilecek.

ABD

Yüksek enflasyon ve düşük büyüme senaryosu gündemdekini yerini koruyor. Piyasalarda, bankanın eylül ayında 75 baz puanlık faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 56,5 olarak fiyatlanıyor. Öte yandan artan dolar talebi ile dolar endeksi 109,1'e yükselirken ABD 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 3,04 ile bir ayın en yüksek seviyesine çıktı. Söz konusu gelişmeler piyasaları baskılarken New York borsasında da dün ortalama yüzde 2'nin üzerinde düşüş yaşandı. Küresel piyasalarda gözler Jackson Hole toplantısına çevrilirken, bir yandan da Fed yetkililerinden gelen mesajlar izleniyor. Son yönlendirmeler Fed'in şahin duruşunu koruduğuna işaret ederken, risk iştahının da bundan olumsuz etkilendiği görülüyor. Bugün ABD’de Yeni Konut Satışları ve PMI verileri takip edilecek.

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı