Çin’in Hainan eyaleti 2030’da fosil yakıt kullanan araçları yasaklayacak

Güney Çin’in ada eyaleti Hainan, 2030 yılında fosil yakıtlarla çalışan tüm araçların eyalette kullanımının yasak olacağını açıkladı.

Çin’in Hainan eyaleti 2030’da fosil yakıt kullanan araçları yasaklayacak

Güney Çin’in ada eyaleti Hainan, 2030 yılında fosil yakıtlarla çalışan tüm araçların eyalette kullanımının yasak olacağını açıkladı. Eyalet yönetimi tarafından karbondioksit emisyonlarına ilişkin olarak hafta başında açıkladığı plana göre, Hainan’da kamu hizmeti ve ticari hizmet gören tüm yeni ve yenilenen araçlar 2025 yılına değin temiz enerji kullanacak ve yakıt/benzin ile işleyen araçların satışı da 2030 yılına değin yasaklanacak. Söz konusu plan Hainan’ı benzinli araçların satışını yasaklayan ilk Çin eyaleti konumuna getirmiş olacak. 

Aynı plan kapsamında, Hainan yönetiminin araç satın alırken yeni enerjili olanlar için indirimli vergi uygulanacak ve eyaletteki değişik türde araçların temiz enerji kullanmasını teşvik politikası sürdürülecek. Bu plan, ülkenin karbon emisyonlarının doruğunu 2030’a değin aşma ve karbon nötr aşamaya 2060’dan önce varma hedefleri çerçevesinde hayata geçirilecek.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı