ABD istihdam raporu öncesinde S&P500 Endeksi’nde teknik görünüm

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) eylül toplantısı öncesinde son önemli makro ekonomik verilerden biri olan ABD tarım dışı istihdam raporu piyasaların kısa vadeli seyri açısından önem taşımaktadır.

ABD istihdam raporu öncesinde S&P500 Endeksi’nde teknik görünüm

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) eylül toplantısı öncesinde son önemli makro ekonomik verilerden biri olan ABD tarım dışı istihdam raporu piyasaların kısa vadeli seyri açısından önem taşımaktadır. Fed Başkanı Jerome Powell’ın oldukça şahin algılanan Jackson Hole konferansındaki konuşmasının ardından daha da önem kazanmıştır. Zira Powell, geçen haftaki açıklamasında eylül ayından itibaren faiz artırımlarının şiddetinin azalması ihtimaline yönelik kapıyı aralık bırakırken ekonomik verilerin kritik önemde olduğu vurgusunu yinelemişti.

Temmuzda 528 bin ile beklentinin oldukça üzerinde artan tarım dışı istihdam için ağustos beklentisi 300 bin civarında. İstihdam piyasasına ilişkin veriler pandemi öncesi dönemin yakalandığını işaret ediyor. Beklentinin üzerinde gelen üç istihdam verisinin ardından dördüncünün de yukarı yönlü sürpriz yapması halinde beklentilerde 75bp’a doğru bir fiyatlama eğilimi görülebilir. Verinin beklentinin üzerinde gelebileceği yönündeki spekülasyonun etkisiyle küresel endekslerde hafta boyunca satışların etkili olduğu görülmüştür. Beklentinin halihazırda düşük olmasından dolayı ağustos verisinin beklentiye paralel ya da altında gelmesi durumunda küresel endekslerin haftalık kayıplarını azaltabileceğini düşünüyoruz. Beklentiyi aşması durumunda ise satışların sertleşmesi beklenebilir.

S&P500 vadeli işlemleri teknik olarak incelendiğinde 04 Ocak 2022 tarihinden başlayan alçalan trend etkisi devam etmekte olup kısa vadeli göstergelerin aşırı satım seviyelerinde bulunduğu görülmektedir. Teknik açıdan yukarı yönlü hareketlerde ilk etapta 5 günlük AO (mavi) 3.971 ve psikolojik direnç konumunda önemsediğimiz 4.000 seviyesini takip etmekteyiz. Bu seviyelerin üzerine yerleşe olması durumunda güçlenme hareketi yeniden başlayabilir ve alçalan trend direnci (4.290) gündeme gelebilir. Teknik bakımdan alçalan trend direncinin (4.290) üzerine yerleşme olması durumunda orta vadeli teknik görünümün pozitife dönebileceğini tahmin etmekteyiz. Geri çekilmelerde 3.900 seviyesi kısa vadeli destek olarak izlenebilir. Bu desteğin aşağı yönlü geçilmesi durumunda geçmişte yatay destek konumunda test edilen 3.650 seviyelerine geri çekilme görülebilir.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı