Tiroid nodüllerinde kanser riskine dikkat

VM Medical Park Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Osman Toktaş, kadınlarda daha fazla görülen tiroid nodülü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tiroid nodüllerinde kanser riskine dikkat

VM Medical Park Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Osman Toktaş, kadınlarda daha fazla görülen tiroid nodülü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tiroid nodüllerinin, tiroid bezinde çoğu zaman iyi huylu olan anormal doku büyümeleri olarak tanımlandığını belirten Doç. Dr. Toktaş, “Ancak bazı durumlarda kanser riski de bulunabilmektedir. Tiroid nodülleri oldukça yaygındır ve 60 yaşına kadar tüm insanların yarısında en az bir nodül görülebilir.” ifadesini kullandı.

Tiroid nodüllerini, tiroid bezinde çoğu zaman iyi huylu olan anormal doku büyümeleri olarak tanımlayan Doç. Dr. Toktaş, “Ancak bazı durumlarda kanser riski de bulunabilmektedir. Tiroid nodülleri oldukça yaygındır ve 60 yaşına kadar tüm insanların yarısında en az bir nodül görülebilir. Özellikle kadınlarda daha yaygındır” diye konuştu.

Nefes darlığı görülebilir

Doç. Dr. Osman Toktaş, tiroid nodüllerinde lokal ve sistemik şikayetleri şu şekilde sıraladı:

-Nefes darlığı (Soluk borusuna bası yaparak)

-Yutma güçlüğü (yemek borusuna bası yaparak)

-Ses kalitesinde değişiklik, yorgun ve boğuk ses (ses tellerini uyaran sinire bası yaparak)

-Boyun damarlarına bası yaparak beyin kan akımını azaltırlar.

-Boyunda sislik yaparak kozmetik problemlere neden olurlar.

 Farklı şikayetler mevcuttur

Doç. Dr. Toktaş, tiroid beziyle ilgili sistematik şikayetlerin bezin çok veya az çalışmasına göre değişeceğini belirtti. Doç. Dr. Toktaş, bez fazla miktarda hormon ürettiğinde oluşabilecek şikayetleri; Sinir, çarpıntı, cilt kuruluğu, saç dökülmesi, ellerde titreme, kilo alamama, menstrual siklusta (adet döngüsü) düzensizlikler, sıcak basmaları, bağırsakta hareketlilik ve ishal şeklinde sıraladı.

Doç. Dr. Toktaş, bezin az miktarda hormon üretmesiyle oluşabilecek belirtileri; halsizlik, erken yorulma, kilo alımı, kabızlık, depresyon ve mutsuzluk şeklinde belirtti.

Kanser şüphesi olan hastalarda cerrahi tedavi uygulanır

Tiroid nodüllerinin tanısının boyun ultrasonografisi ve bazı kan testleri ile rahatlıkla konulabileceğini söyleyen Doç. Dr. Toktaş, “Tanısı konulan nodüllerde tedavi işlemleri kanser şüphesi olan ve hormon üreten nodüllerde tedavi cerrahidir, hastanın ameliyat olması gerekir. Hormon üretmeyen nodüllerde, nodül 3 santimetreden büyük ise, boyunda soluk borusuna, yemek borusuna ya da sinire bası yapıyorsa, göğüs içerisine doğru buyuyor ise, kozmetik problemlere neden oluyorsa ve takipler de büyüme var ise hastaya ameliyat önerilir. Bazı özel durumlar dışında tiroid bezi total olarak alınır ve bu ameliyattan sonra hastaların ilaç kullanmaları gerekir.” diye konuştu.

Hassas bir ameliyat

Doç. Dr. Toktaş, “Tiroid ameliyatı hassas bir ameliyattır, iyi bir merkezde ve bu konuda uzman bir cerrah tarafından yapılması hayati önem arz etmektedir.” diyerek sözlerini noktaladı.

Hibya Haber Ajansı