Elektrikli araç bataryalarında ‘terawatt saat’ dönemi başlıyor

Çin Otomobil Üreticileri Birliği’nin açıkladığı verilere göre, temmuz ayında Çin’de yeni enerjili araç üretimi 617 bine, satışı da 593 bin adede ulaştı.

Elektrikli araç bataryalarında ‘terawatt saat’ dönemi başlıyor

Çin Otomobil Üreticileri Birliği’nin açıkladığı verilere göre, temmuz ayında Çin’de yeni enerjili araç üretimi 617 bine, satışı da 593 bin adede ulaştı. Ocak-temmuz döneminde yeni enerjili araçların üretimi 3 milyon 279 bin adede ve satışı da 3 milyon 194 bin adede yükselerek, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 120 arttı. Tüketimin, Kovid-19 salgınının etkilerinden sıyrılmaya başlaması ve Çin hükümetinin uyguladığı bir dizi teşvik politikası nedeniyle yeni enerjili araç endüstrisi ekonomik büyümenin önemli motorlarından biri hâline geldi.

Bu alanda dünyanın en büyük pazarı olan Çin, geçtiğimiz ay Dünya Yeni Enerjili Araçlar Konferansı’na ev sahipliği yaptı. Konferansta bir konuşma yapan Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi Başkan Yardımcısı ve Dünya Yeni Enerjili Araçlar Konferansı Başkanı Wan Gang, “Bu yılın başından bu yana, dünya genelinde yeni enerjili araç endüstrisi hızla büyüyor. Yılın ilk yarısında, küresel ölçekte yeni enerjili araç satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66,3 artışla 4 milyon 220 bini aştı ve bir rekora imza attı. Avrupa’da yeni enerjili araçların satışı yılın ilk yarısında yüzde 8 artışla 1 milyon 90 bin adede ulaştı. ABD’de de yeni enerjili araçların satışı hızlı bir şekilde büyürken, toplam satış geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66,76 arttı. Çin’in yeni enerjili araç endüstrisi de hızlı büyümesini koruyor. Yılın ilk yarısında Çin’de yeni enerjili araçların satışı yıllık bazda yüzde 115,58 artarak 2 milyon 600 bin adede ulaştı” dedi.

Dünya genelinde toplam 20 milyondan fazla yeni enerjili araç satıldığı bilgisini veren Wan, “Yeni enerjili araçlar, küresel ekonominin yeni yükseliş noktası hâline geliyor. Bu yıl, dünya genelinde kullanımdaki yeni enerjili araç sayısının büyüme eğilimini sürdürerek 11 milyon bin adedi aşması bekleniyor” diye konuştu.

Kırsal kesimde de yeni enerjili araçlar teşvik edilecek

Verilere göre, 2021 yılında dünya genelinde araç bataryalarına dönük talep, bir önceki yıla göre yüzde 100’den fazla artarak 340 GWh’e ulaştı. Talebin 2025 itibarıyla 1 TWh’in üzerine çıkması ve bataryalarda TWh çağına girilmesi bekleniyor. Bunun yanında, çeşitli ülkelerin emisyon azaltma taahhütlerini yerine getirmesiyle birlikte, 2030 yılına kadar batarya üretim hacminin 3,5 TWh’ye çıkacağı, piyasa büyüklüğünün ise 25 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan Çin Sanayi ve Bilişim Bakanlığı, 2020 yılında yeni enerjili araçların kırsal bölgelerde yaygınlaştırılmasını teşvik etmeyi hedefleyen bir kampanya başlattı. Çin Otomobil Üreticileri Birliği’nin açıkladığı veriler, Çin’in kırsal bölgelerindeki yeni enerjili araç satışının 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 169,2 artarak 1 milyon 68 bin adede ulaştığını gösterdi. Büyüme hızının, piyasanın genel büyüme hızından 10 puan yüksek olması dikkat çekti.

China EV 100 tarafından yayımlanan bir rapora göre, 2030 yılına kadar, Çin’in kırsal bölgelerinde kullanılan toplam yeni enerjili araç sayısı 70 milyon 10 bin adede ulaşacak. Bu, bin kişi başına 159 yeni enerjili araç düşmesi anlamına geliyor. Uzmanlar, Çin’in kırsal kesiminin yeni enerjili araç sektörü açısından dev bir potansiyele sahip olduğunu dile getiriyor.

Bunun dışında, Çin’in güneyindeki Hainan Adası, 2030 yılına kadar akaryakıtlı araç satışının adanın tamamında yasaklanacağını açıkladı. Eyalet yönetimi, 2030 itibarıyla adadaki tüm araçların yüzde 45’ini yeni enerjili araçların oluşturmasını hedefliyor.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı