Vakıf Katılım

Fed'in para politikası raporunda fiyat istikrarı vurgusu öne çıktı

İstanbul, 13 Temmuz (Hibya) – Pusula Yatırım, Fed tarafından Kongre'ye sunulan yarı yıllık Para Politikası Raporu'nda, yüksek enflasyon ortamına rağmen "fiyat istikrarının kesinlikle sağlanacağı" vurgusunun yapıldığını açıkladı.

Fed'in para politikası raporunda fiyat istikrarı vurgusu öne çıktı

Pusula Yatırım'ın yurt dışı piyasalara ilişkin değerlendirmesinde, önümüzdeki salı ve çarşamba günleri Kongre komitelerinde sunum yapacak olan Fed Başkanı Kevin Warsh'un, son dönemde sözlü yönlendirme yapmaktan kaçınarak faiz patikasına ilişkin temkinli bir duruş sergilemesinin ve bağımsızlık tartışmalarına karşı merkez bankasının özerkliğini koruyacağını yinelemesinin beklendiği aktarıldı.

Raporda, enflasyonun yüksek seyretmesinde Orta Doğu'daki çatışmalar kaynaklı enerji maliyetleri, gümrük vergileri ve veri merkezleri için gereken yarı iletken talebinin etkili olduğu belirtilirken, haziran ayı toplantı tutanaklarına atıfla yetkililerin iki farklı faiz senaryosu üzerinde görüş ayrılığı yaşadığı ifade edildi.

Enflasyonun düşmesi halinde faizlerin mevcut yüzde 3,5 - yüzde 3,75 aralığında tutulacağı veya düşürüleceği, yapay zeka yatırımları ile jeopolitik risklerin enflasyonu tetiklemeye devam etmesi durumunda ise faiz artışlarının gündeme gelebileceği kaydedilen raporda, Hazine tahvili getirilerinin yükseldiği ve faiz kurallarının daha yüksek bir politika faizine işaret ettiği belirtildi.

Raporda, salı günü açıklanacak haziran ayı TÜFE verisinin mayıs ayındaki yüzde 4,2'den yüzde 3,8'e, çekirdek enflasyonun ise yüzde 2,9'dan yüzde 2,8'e gerilemesinin beklendiği ifade edilirken, Warsh'un yapay zekanın verimlilik ve arz yönlü etkilerini incelemek üzere kurduğu beş yeni görev gücünün gelecekteki para politikasının şekillendirilmesinde kritik rol oynayacağı vurgulandı.

Değerlendirmede ayrıca, Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi ile ölçülen resmi enflasyon oranının nisan ayındaki yüzde 2,9 ve mayıs ayındaki yüzde 2,6 seviyelerinin ardından haziran ayında yıllık bazda yüzde 2,3'e gerilediği, aylık bazda ise genel tüketici fiyatlarının yüzde 0,3 düştüğü aktarıldı.

İran savaşı nedeniyle yüksek seyreden enerji ürünleri fiyatlarındaki artışın, ham petrol piyasasındaki gelişmeler ve 1 Mayıs-30 Haziran 2026 tarihleri arasında uygulanan geçici akaryakıt vergisi indiriminin etkisiyle yıllık bazda yüzde 3,4'e yavaşladığı, aylık bazda ise enerji fiyatlarının yüzde 3,0 gerilediği belirtilen değerlendirmede, bu gelişmenin enflasyondaki düşüşün temel itici gücü olduğu ifade edildi.

Raporda, akaryakıt fiyatlarının yıllık yüzde 11,3, kalorifer yakıtı fiyatlarının ise yüzde 29,4 arttığı, buna karşın elektrik fiyatlarının yüzde 5,2, doğal gaz fiyatlarının yüzde 2,9 ve konut enerjisi fiyatlarının toplamda yüzde 1,6 gerilemesinin bu yükselişi dengelediği kaydedildi.

Gıda fiyatlarının yıllık bazda yüzde 0,4 ile ortalamanın altında arttığı belirtilen raporda, gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyonun ise yüzde 2,5 ile genel enflasyonun üzerinde seyrettiği bildirildi.

  Hibya Haber Ajansı