Kıymetlilerde satıcılı seyir sürüyor

Altın geçtiğimiz haftayı da kayıpla tamamlayarak üst üste üçüncü seansı da kayıpla tamamlamış oldu.

Kıymetlilerde satıcılı seyir sürüyor

Altın geçtiğimiz haftayı da kayıpla tamamlayarak üst üste üçüncü seansı da kayıpla tamamlamış oldu. Satıcılı seyri devam eden sarı maden geçtiğimiz hafta 1700 dolar/onsun altına kadar sarkarken, altı haftanın tüm kazançlarını geri vermiş oldu. 1738 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan sarı maden, seans boyu satış baskısını üzerine de hissetti. Artan enflasyonla mücadelede faiz artırımı çözüm odağı olarak konuşulurken, aynı zamanda enerji krizinin devam ettiği ortamda faizler üzerinde çözüm üretmenin kolay olmayacağı bir süreç içerisinde fiyatlamalar devam ediyor. Dolar ise güçlü tutumunu devam ettirerek, dolar endeksi 110 seviyesini aşarak son on yılın en yüksek seviyesini kaydetmiş oldu. Altın ise bu ortamda satıcılı bir seyir izleyerek 1689 dolar/ons seviyesiyle seansın en düşük seviyesini kaydetmiş oldu. Haftalık kapanışını ise 1712 dolar/ons seviyesinden yapan sarı maden, önceki güne kıyasla hanesine yüzde 1,5 kayıp yazarak haftayı tamamladı.

 

Gümüş geçtiğimiz haftada da satıcılı bir seansı geride bırakırken, 17,56 dolar/ons seviyesiyle son iki yılın en düşük seviyesini kaydetmiş oldu. 18,90 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan beyaz maden, hafta boyu satış baskısıyla karşı karşıya kaldı. Haftalık kapanışını 18,06 dolar/onstan yapan beyaz maden, yüzde 4,4 kaybı hanesine yazdı.

 

Platin haftanın bir diğer değer kaybeden kıymetli madeni olurken aşağı yönlü rallisini sürdürmüş oldu. 852 dolar/onstan haftaya başlayan platin, 818 dolar/onstan haftalık kapanış yaparak yüzde 4 değer kaybıyla haftayı tamamladı.

 

Paladyum gümüşün ardından haftanın en çok değer kaybeden kıymetli madeni olmasına karşın, 2000 dolar/onsun üzerinde kalma çabasını sürdürdü. 2094 dolar/onstan haftaya başlayan paladyum, 2004 dolar/onstan haftalık kapanış yaparak yüzde 4,3 kaybı hanesine yazdı.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçtiğimiz hafta işlemler dünya fiyatlarının üzerinde 10 dolar/onsla gerçekleşirken, işlem hacmi ortalamanın üzerinde seyretti.  Toplamda 12.483 kg altın, 30.787 kg gümüş işlemiyle hafta tamamlandı.

Kaynak TROY
Hibya Haber Ajansı