İzmir İtfaiyesi 2022 yılında 12 bin 500 kişiye eğitim verdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, 2022 yılında 12 bin 500 kişiye Toros’ta bulunan Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi’nde eğitim verdi.

İzmir İtfaiyesi 2022 yılında 12 bin 500 kişiye eğitim verdi

Merkezde özel sektörde çalışan itfaiye ekiplerine, yangın ve doğal afet gibi durumlara hızlı ve etkili müdahale teknikleri öğretiliyor. Doğal Afet Eğitim simülasyonları, gerçeğe yakın müdahale teknikleriyle, eğitime katılanları afetlere hazırlıyor. Geçen yıl 12 bin 500 kişiye eğitim verildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse, Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi’nde verilen eğitimlerle temel afet bilincinin geliştirilmesinin hedeflendiğini belirterek, şunları söyledi:

“Birinci öncelik bu tür olaylarda onların hayatta kalmasını sağlayacak temel bilgileri öğrenmelerini sağlamak. Dumanlı ve zehirli ortamlardaki müdahale şekillerinin yanı sıra temiz hava solunum cihazları, duman maskeleri ile çalışmayı öğreniyorlar. Bir kriz anında yapacakları standart hareket tarzlarını da öğretiyoruz.”

“Türkiye’ye örnek tesis”

Katılımcıların gerçeğe yakın bir simülasyon merkezinde deneyim kazandıklarını dile getiren Derse, “Alevin sıcaklığını hissederek, duman ve zehirli gazları hissederek burada bir müdahale yöntemini öğreniyor. Dumanlı ortamlarda hareket tarzı, araç yangınları, mutfak yangınları gibi yangınlara müdahaleyi öğreniyor. Burası Türkiye’de örnek bir tesis.” diye konuştu.

“Yangının içerisindeymişim gibi hissettim”

Özel bir şirkette çalışan ve Toros’ta verilen eğitimlere katılan Mehmet Kirkit, yangının içerisinde kalma hissini yaşadığını belirterek, “Normalde fabrikada da bu tür eğitimler yapıyorduk ama böylesini ilk kez deneyimledim. Bizim için de bir ilk oldu. Bu eğitimden çok şey öğrendim. Yangına nasıl müdahale edeceğimi öğrendim. Çok faydalı oldu.” ifadelerini kullandı.

“Eğitim alırken bu görevin ne kadar zor olduğunu gördüm”

Serdar Zeytinciler ise önemli deneyimler kazandığının altını çizerek, “Bazı müdahaleler dışardan basit gibi görünüyor ama öyle değil. İçerde ısı çok yüksek. Burada eğitim alırken, bu görevin ne kadar zor olduğunu gördüm. Özverili çalışılması gereken bir iş. Çoğu zaman insanları kurtarmanız gerekiyor.” dedi.

“Nasıl müdahale edebileceğimizi öğrendik”

Gürcan Güler de “Biz de iş yerimizde eğitim alıyoruz ancak bu şekilde çok amaçlı bir binamız yok. Burada daha profesyonel eğitim alıyoruz. Güzel bir tecrübe. Böyle bir eğitim almak iş dışında sivil hayatımız açısından da önemli. Evimizde veya işimizde olsun, bu tür tehlikelere karşı önlem alabileceğimizi, nasıl müdahale edebileceğimizi öğrendik.” şeklinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı

Hibya Haber Ajansı