Dijitalleşme dalgası Çin'e ne gibi değişiklikler getirdi?

Çin'in uçsuz bucaksız topraklarında 1,9 milyondan fazla 5G baz istasyonu bulunuyor.

Dijitalleşme dalgası Çin'e ne gibi değişiklikler getirdi?

Çin'in uçsuz bucaksız topraklarında 1,9 milyondan fazla 5G baz istasyonu bulunuyor. Bu baz istasyonları, yüz milyonlarca cep telefonu ve büyük sayıda fabrikaları bağlayan dünyanın en büyük iletişim ağını oluşturdu.

Beijing’in Yizhuang Ekonomik ve Teknolojik Kalkınma Bölgesi'nde yer alan bu akıllı fabrikada, gece bile üretim tüm hızıyla devam ettiriliyor. 200'den fazla yüksek çözünürlüklü kamera ve 8 binden fazla sensör, üretim verilerini gerçek zamanlı olarak toplar. Makineler, verileri otomatik olarak analiz edebilir. Bu makinelerin yardımıyla, fabrika tam otomatik üretim gerçekleştiriyor.

Çin Ulusal Endüstriyel İnternet Büyük Veri Merkezi'nde, Çin'in endüstriyel internet platformu, toplam 70 milyondan fazla ağ bağlantılı cihaz seti ile milyonlarca dijital fabrikayı kontrol ediyor.

Dijitalleşme dalgası, toplumsal iş bölümünü yeniden şekillendirdi. Çin’deki mesleklerde ilk kez dijitalleşmeyle ilgili 90’a yakın yeni meslek ortaya çıktı. "Robot Mühendislik Teknisyeni", "İş Verileri Analisti", "Tarımsal Dijital Teknisyen" gibi yeni meslekler, birincil, ikincil ve üçüncül sektörleri kapsıyor.

Bu, on binlerce tarımsal hava aracının ülke genelindeki uçuş yörüngelerinden oluşturulan bir veri haritasıdır. Güneyden kuzeye kadar, tarım alanları üzerindeki ışık kümeleri, farklı mevsimlere göre değişiyor. 

Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin Bayangolin Moğol Özerk İli’nde, 2021'de geniş pamuk tarlalarında daha önce hiç görülmemiş hava araçları ortaya çıktı.

İki kişi, dört hava aracı ve 300'den fazla akıllı ekipman setiyle, 200 hektarlık pamuk tarlasının ekimi ve hasadı tamamlandı.

İnsansız ekiciler, arazide dümdüz ilerliyor ve rota hatası 2,5 santimetre içindedir. Sulama, izleme ve gübreleme gibi işler küçük bir tablet bilgisayar ile yapılabilir.

Hasat mevsimi geldiğinde bu 200 hektarlık pamuk tarlasından toplam 700 ton pamuk hasat edildi. Eskiden geleneksel yöntemlere dayanan tarım, dijitalleşmeyle çok hızlı bir şekilde modernleştiriliyor.

Son on yılda, dijital ekonominin Çin’in GSYİH’si içindeki payı %21,6'dan %39,8'e yükseldi. Çin’de yükselen dijitalleşme dalgası, şehirlerden kırsal alanlara, toplumdan bireye, çevrimiçinden çevrimdışına kadar Çin’in her köşesini değiştiriyor ve Çin’in kalkınmasına güçlü bir ivme kazandırıyor.

 

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı