75’lere hazır piyasa

Geçtiğimiz haftalarda Merkez Bankaları, güçlü büyümeyi, güçlü istihdam verilerini, enflasyonu kontrol altına almak için feda etmeye hazır olduklarını çok net bir şekilde ifade ettiler.

75’lere hazır piyasa

Geçtiğimiz haftalarda Merkez Bankaları, güçlü büyümeyi, güçlü istihdam verilerini, enflasyonu kontrol altına almak için feda etmeye hazır olduklarını çok net bir şekilde ifade ettiler. Başlarda küçük veri oynaklığı ile algıda sıkıntı vardı ama FED ve ECB'nin Jackson Hole'da çok net bir şekilde faiz artışı konusundaki tavizsizliği, piyasa oranları beklentileri 25’er baz puan yukarı attı. Şimdi ECB'nin bu hafta 75 baz puanlık bir artış yapmasına hazırız, ve bankanın Ekim ayında da benzer bir hızda artırmasını muhtemel görüyoruz. Avrupa kısa vadeli faiz oranları 2011'in en yüksek seviyelerini geçmeye yakın ve piyasalar şimdi Mayıs ayına kadar 230 baz puanın üzerinde artış fiyatlıyor. Bir ay önce beklentiler 100 baz puandaydı bu artışın ardından Rusya ile yaşanan enerji krizi ana etmen. ECB tarafı; uzun bir makroekonomik istikrar ve düşük enflasyon döneminin sonunda olabileceğimize dikkat çekerken, Gelecek, hem siyasi hem de ekonomik açıdan çok daha yüksek oynaklıkla çok farklı olabileceğini bunun da ; yeni istikrarsızlıklar , hem mallar hem de işgücü için çok daha yüksek arz sıkıntısı riskine yol açarak daha yüksek enflasyona neden olabileceğine dikkat çekmişti. ABD'de de riskler açıkça FED'in bu ay üst üste üçüncü 75 baz puanlık artışını gerçekleştirmesine yönelik. ABD piyasaları hala 2023'te para politikasının gevşetilmesini fiyatlıyor, AMA üç adet 25 baz puanlık faiz indirimi yerine şimdi sadece bir tane bekliyorlar. Neden mi? Ağustos ayında artan açık iş sayısı ve ISM anketinin istihdam bileşenleri yükseldi, bu da ABD işgücü piyasasının soğumasının hala biraz zaman alacağına işaret oldu. İşsiz başına ikiden fazla iş olduğu için ücret artışının yavaşladığını görmek zor. Diğer taraftan ise daha zayıf konut verileri de aldık. Daha yüksek oranların sektörün daha da soğumasına yol açmasını bekliyoruz. Bu hafta ABD Çarşamba günü çıkacak olan Bej Kitapta kesinlikle konut dışında sorun belirtileri arayacağız. Bu haftanın en önemli gündem maddesi ECB’nin faiz kararı olurken, Yurtiçinde TUIK’den enflasyon rakamlarını alırken, Yurt dışında ise hizmet sektörü PMI, Almanya fabrika siparişleri ve sanayi üretimi, Çin ticaret ve enflasyon verileri ile Avustralya, Polonya, Kanada, Malezya, Sırbistan merkez bankalarının da faiz kararını takip edeceğiz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Cumhurbaşkanlığının Orta Vadeli Program'ın (OVP) onaylanmasına ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. OVP'de, bu yıl ve gelecek yıl için yüzde 5,0, sonraki iki yıl için ise yüzde 5,5 büyüme hedefleniyor. Enflasyon tahminlerinde 2023 ve 2024 yıllarının her ikisi için de yukarı yönlü değişikliğe gidilen programda daha önce yüzde 8 olarak öngörülen 2023 yılı enflasyonu yüzde 24,9, yüzde 7,6 olarak değiştirildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, 2023-2025 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'da, önceki yıllarda olduğu gibi mali disiplinden asla taviz vermediklerini söyledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre ABD Başkanı Joe Biden, Kongre'den Ukrayna'ya bütçe desteği ve silah yardımı için 11,7 milyar dolar isteyecek.

Rus petrol şirketi Gazprom, 3 gün boyunca kapalı olacağı duyurulan Kuzey Akım 1 boru hattında tespit edilen yağ sızıntısı nedeniyle Avrupa’ya gaz akışının süresiz olarak durdurulduğunu açıkladı.

Çin'in hizmet sektöründeki güçlü toparlanma, yeni COVID vakalarında artışın ve alınan tedbirlerin etkisiyle Ağustos ayında yavaşladı. Caixin hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi Ağustos ayında Temmuz ayındaki 55,5 puandan 55,0 puana geriledi

Almanya, tüketicileri ve işletmeleri enflasyondan korumak için hazırladığı üçüncü önlem paketini duyurdu. İndirimli toplu taşıma ve vergi indirimi gibi önlemleri içeren paketin büyüklüğü 65 milyar euro olacak.

OPEC+ üyeleri bugün yapacakları toplantıda Ekim ayı için üretim seviyesini belirleyecekler. Konuya yakın kaynaklara göre OPEC+ üyelerinin masasında üretimin Ekim'de Eylül ayı seviyesinde devam ettirilmesi ile küçük bir kesintiye gidilmesi seçenekleri olacak.

AB enerji bakanları faz fiyatına üst sınır ve acil likidite desteğini görüşecekler.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı