Çin’in kırsal kesimlerinde yeni meslek: Köy tasarımcılığı

Çin’in kırsal kesimlerinde altyapı tesislerinin inşasıyla tarım sektörü de modernleşme aşamasına girdi, bazı yeni meslekler ortaya çıktı.

Çin’in kırsal kesimlerinde yeni meslek: Köy tasarımcılığı

Çin’in kırsal kesimlerinde altyapı tesislerinin inşasıyla tarım sektörü de modernleşme aşamasına girdi, bazı yeni meslekler ortaya çıktı. Örneğin “köy tasarımcılığı”, online alışveriş grubu başkanı veya tarım menajeri... Bunların görevi nedir, ne işlerle uğraşırlar? Zhejiang dahil 3 eyalete gidip bir bakalım.

 Köy tasarımcısı: Köyler için rüya kuruyorum

Çin’in güney kesiminde yer alan Zhejiang eyaleti uzun geçmişe sahiptir, Liangzhu tarihi kentinin kalıntısı Zhejiang’da bulunuyor. Koruma altındaki bu bölge, etrafıyla nasıl entegre olabilir? Örneğin çelik tarlaları ortasında bulunan binalar, Liangzhu kalıntısının tampon bölgesine yer aldığı için, kalıntıya uyum sağlaması şarttır. Bu iş, Ge Mamman’ın ilgi alanıdır.

Hangzhou Planlama ve Tasarım Enstitüsü’nden gelen Ge Manman, yöredeki yüzde 20’lik yeşillik oranını az buldu. Bunun çözümü olarak park alanındaki yeşillenme çalışması güçlendirildi, otların büyümesine yararlı tuğlalar döşendi, yeşillik arttı.

Kurala göre, Liangzhu kalıntısı için ilan edilen koruma bölgesinde inşaata arazi izni verilmez, binaların yüksekliği ve meslekler ciddi şekilde sınırlanıyor. Bunun yanı sıra, köylülerin refaha kavuşma ihtiyacı var. Ge Manman harekete geçti ve paylaşım kavramını ortaya koydu. Ge, köylerin tarım üretimi ve kültürü hakkında ortak araştırma yapıp, yöredeki çeltik yetiştiriciliğinden nasıl yararlanabileceğini tartışmaya davet etti.

Xianshi köyünün sermayesi varken, Shiqiao köyünün arazisi var. Ge Manman’ın teşvikiyle iki köy işbirliği geliştirme kararı aldı. Ge iki köy için Liangzhu Kitapevi’ni de tasarladı ve kitapevinin canlı yayını çok sayıda kişinin dikkatini çekti. Liangzhu kültürünün cazibesi çok sayıda insanı yöreye çekerken, bu insanların kitaplar ve kültürel ürünlerle tanışıp, Liangzhu kültürü tekrar yöre dışına götürülüyor.

Ge Manman, planlama ve tasarımlarla köyleri daha güzel hale getirme ve zenginleştirmenin rüyamın gerçekleştiği bir süreç olduğunu, köy ve köylülere hizmet etmekten gurur duyduğunu dile getirdi.

“Online alışveriş grubu başkanı”

E-ticaretin kırsal kesimlerde de canlanmasıyla, Çin’in kırsal kesimlerinde yeni bir meslek ortaya çıktı, o da online alışveriş grubu başkanlığıdır.

Bunun gibi insanlar, e-ticaret platformlarında grup alışveriş yöntemiyle, köylülerin istedikleri ürünleri almalarına yardım ediyor, aynı zamanda kendi köyünün ürünlerini e-ticaret platformlarından satıyor. Sichuan eyaletinin Ya’an kentinin dağlık bir köyünden gelen Wang Xiaohua, işte böyle bir kişi.

Bayan Wang sebzeleri aldıktan sonra en kısa sürede siparişlere göre ayrı ayrı paketler. Günde onlarca sebze ve meyve siparişi olur, birçok akşam saatlerinde sofraya koyulur. Hareket gücü yetmeyen yaşlıların siparişlerini Wang Xiaohua kapıya kadar gönderir.

Wang’ın yaşadığı Taoyuan köyü ile en yakın kasaba arasında 10 küsur kilometre mesafe var, asfalt yol bulunmasına rağmen, kasabadaki sebze pazarına gitmek yarım saat ve otobüsle gidip dönüş için 24 yuan gerekir. Wang Xiaohua, geçen yılın nisan ayından beri yeni bir mesleği seçip, köy sakinlerinin e-ticaret platformlarından sipariş vermelerine yardım ediyor.

Wang, e-platformlarda nispeten büyük miktarda sebze alıp diğer köylülerle paylaşır, hatta ürünleri yaşlıların kapılarına kadar gönderir. Bazı yaşlı insan akıllı telefonun kullanımını bilmediği için Wang, bu yaşlılara sipariş verme yöntemini öğretir ve yardım eder.

Wang’ın grup alışverişinden çok memnun olanlardan Chang Xiaoqin, bir yıldır Wang’dan sebze aldıklarını, ürünlerin taze ve ucuz olduğunu dile getirdi.

Wang, köyün ürünlerinin daha uzak yerlere satılması için internette fırsat arıyor. Cep telefonunu yeni bir tarım aletine benzeten Wang Xiaohua, internet aracılığıyla dükkan açtığını, kendisi ve köylüleri daha güzel yarınların beklediğini ifade etti.

 Tarım menajeri: Bilge bir köylüyüm

Tarımsal çalışmalardaki modernleşme, köylülerin de yeni bilgileri edinmelerini gerektiriyor. Bilgisi, teknolojisi olan ve işletme ile yönetmeyi iyi bilen tarım yöneticisi yeni bir meslek oldu.

Geng Xinya, üniversiteden mezun olduktan sonra tarımsal yetiştiriciliğin yönetimiyle uğraştı. Bugünlerde Geng, tarlalarda köylülerle temas kuruyor, ürettikleri turpların satışını planlıyor.

Geçen yıl Geng Xinya ve çalıştığı tarım şirketiyle birlikte köylüleri birlikte ve geniş bir alanda yetiştiricilik yapmaya ikna etti. Geng’in 10 yıl deneyimi ve toplanan meyvelerin tadı da güzel olmasına rağmen, yaşlı köylüler, önce biraz tereddüt ediyordu. Köylüleri iyi anlayan Geng ise, kapı kapı dolaşarak teşvik ettiği tarım ürününün avantajlarını aktardı, sarımsak toplama makinesini optimize etti, birkaç çeşit makine geliştirdi ve eskiye göre 10 misli verimlilik gerçekleştirildi.

Eskiden 2 kişinin 20 günde ancak yapabildiği ot temizleme işinin makineyle 2 gün tamamlanabiliyor. Bunun gibi örnekler köylüleri Geng Xinya’ya inandırdı. Kolektif tarım modeline geçen köylülerin masrafları sürekli azalıyor, köylülerin gelirleri ise en az yüzde 30 yükseldi.

Kolektif tarımın verimliliği, çevredeki diğer köylerde de duyuldu. Yeni çeşitlerin ar-ge çalışması Geng’in yeni odak noktası oldu. Geng, mezun olduktan sonra köye dönen gençlerle birlikte tarım uzmanlarına başvurdu. Yavaş yavaş Geng’in etrafında bir grup yeni çiftçi toplandı ve köye daha fazla kaynaklar getirildi.

E-ticaretin yayınlaşmasıyla Geng Xinya, köylülere liderlik ederek, tarımsal ürünleri canlı yayında satmayı deniyor. Geng, köylülerin geleneksel ve yeni tip tarımı daha iyi kavramasını istediğini söyledi.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı