Kapıya dayandı

Haftanın önemli gündemi olarak takip edilen Jackson Hole toplantıları başlarken, piyasalar Powell’ın açıklamalarına odaklandı.

Kapıya dayandı

Haftanın önemli gündemi olarak takip edilen Jackson Hole toplantıları başlarken, piyasalar Powell’ın açıklamalarına odaklandı. Enflasyonla mücadele konusunda vereceği para politikası kararları için agresif açıklama yapacağı beklentileri sürüyor. Asya piyasalarının genelinde olumlu hava sürerken, dolar endeksi en yüksek seviyesi olan 109.29’a yakın olsa da hafif zayıflayarak 108,51 seviyesinde seyrini sürdürdü. Powell'dan şahin bir mesaj beklentisi, Cuma günkü konuşması öncesinde ABD doları üzerindeki yukarı yönlü baskıyı muhtemelen sürdürecek ve bununla birlikte, konuşmanın yeterince şahin sayılmamasıyla ABD dolarında bir miktar geri çekilme riski olduğu da belirtildi. Diğer taraftan, Fed Fonları oranının iki hafta önceki %3.62'den Mart 2023'te %3.80'e yükselmesinin beklenildiği söyleniyor. Piyasa hareketleri, en azından son haftalarda Fed yetkilileri tarafından görülen şahin tepkiyle tutarlı hareket ediyor yorumları da yapılıyor. Gösterge 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisine baktığımızda, %3.106'lık ABD kapanışına kıyasla %3.1095'e yükseldi. Daha yüksek Fed fon oranları beklentileriyle yükselen iki yıllık getiri, ABD'deki %3,386'lık kapanışa kıyasla %3,4028'e ulaştı. EUR/USD paritesi ise, 0,9968$ seviyesinde yatay seyrederken bakıldığında bir ay içinde %2,45 oranında değer kaybı görülüyor. Petrol fiyatlarına baktığımız da, Suudi Arabistan'ın OPEC’in üretimi azaltmayı düşünebileceğini öne sürmesinin ardından her iki ham petrol gösterge kontratı da üç haftanın en yüksek seviyelerine ulaştı. ABD ham petrolü %0.38 artışla varil başına 95.25 dolara, Brent ham petrolü ise varil başına 101.73 dolara yükseldi. Öte yandan, sabah saatlerinde İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani’den “Nükleer müzakerelerde son değerlendirmeye ilişkin ABD’den yanıt aldık” açıklaması geldi. Piyasalar, Jackson Hole'deki merkez bankacılarının yıllık toplantısından önce para politikasının görünümünü tarttığından altın biraz daha pozitif seyretti ve spot altın ons başına 1,752.96 dolardan işlemleri sürdürdü. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi , %0.3 yükseldi. Bugün yurt içi ve yurt dışı piyasalarda yoğun bir veri akışı ve gündem piyasaları bekliyor. Yurt içinde kapasite kullanım oranı, hizmet güven endeksi, reel kesim güven endeksinin yanı sıra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Para Politikası Kurulu toplantı özeti takip edilecek.Yurt dışında ise Almanya ve ABD GSYH, Ifo endeksleri daha öncelikli takip edilecek. Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantı tutanakları açıklanacak. Piyasaların merakla beklediği Jackson Hole toplantıları da bugün başlıyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

TBMM'ye sunulacak düzenleme ile 6 milyona yakın vatandaşın yaklaşık 30 milyar lira tutarındaki icralık borcu tasfiye edilecek. Devlet, elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi temel ihtiyaçlara ait sözleşmelerden kaynaklanan borçları da üstlenecek.

TCMB referans faiz oranını politika faizindeki indirime paralel olarak 98 baz puan düşüşle yüzde 15,34’e çekti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yurt dışında çalışan işçilere gelir vergisi istisnası getirilmesine ilişkin çalışmaların hızlandırılacağını duyurdu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, “Nükleer müzakerelerde son değerlendirmeye ilişkin ABD’den yanıt aldık” dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rusya’nın Ukrayna’da ele geçirdiği bölgelerde kontrolünü resmileştirmek amacıyla referandum ilan edebileceğini açıkladı.

Güney Kore Merkez Bankası, faiz oranını beklendiği gibi 25 baz puan artırdı. Bankadan yapılan açıklamaya göre, gösterge faiz oranı yüzde 2,25'ten yüzde 2,50'ye çıktı. Piyasalarda da beklenti faizin 25 baz puan artırılacağı yönündeydi.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Yönetim Kurulu üyesi Toyoaki Nakamura, COVId-19 vaka sayılarında artış ve küresel talepte yavaşlama ile karşı karşıya olan ekonomiyi desteklemek için devasa teşviklerini devam ettirmesi gerektiğini söyledi.

İngiltere'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Resolution Fund, enerji faturaları felaketine karşı radikal fikirlerin uygulamaya koymanın yeni seçilecek Başbakan'ın önceliği olması gerektiğini bildirdi.

Societe Generale Global Başekonomisti Klaus Baader’e göre, TCMB’nin geçen hafta aldığı faiz indirim kararı enflasyon görünümünü daha da bozup TL üzerinde ilave baskıya neden olabilir. Baader, Avrupa'da yaşanacak bir resesyonun ise Türkiye için oldukça olumsuz olacağı görüşünde.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı