Babacan: "Bu ekonomi yönetimiyle ekonomik depremler yaşarız"

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Hatay’a gerçekleştirdiği ziyarette bir televizyon kanalının canlı yayınına bağlanarak, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Babacan:

Babacan, askerin deprem bölgesine müdahalesine ilişkin sorulan EMASYA protokolü sorusunu “Bunlar asker vesayetinin ağır olduğu dönemden kalan yaklaşımlar. Felaketin çok büyük olduğunu 1 saat sonra herkes anlamış. İki adım sağa, iki adım sola atarken talimat mı bekliyorsunuz? Özgüveniniz varsa yapın geçin” diye yanıtladı.

“Cumhurbaşkanı’na ilk gün ‘Yapabileceğimiz bir şey varsa buradayız’ dedim, bir şey söylemedi”

Depremin ilk gününün akşamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı aradığını söyleyen Babacan, “Geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. ‘Katkıda bulunabileceğimiz bir şey varsa buradayız’ dedim. 81 ilde teşkilatımız var. Dinledi ama bu konuya özel bir şey söylemedi. İkinci günden itibaren öfke, dışlayıcı dil, tehdit dili. ‘Yapabileceğimiz bir şey varsa yapabiliriz’ sözüme karşı özel bir cevabı olmadı. O gün itibariyle istatistikleri verdi.” ifadelerini kullandı.

“Çok ciddi bir döviz ihtiyacı olacak”

Babacan, depremden çıkış için çok ciddi kaynak gerektiğini öne sürerek, “Servet kaybı var. Millî gelir boyutu var. Bütçe boyutu var. Cari denge boyutu var. Yeniden inşa demek; döviz demek. Ülkenin çok ciddi bir döviz ihtiyacı olacak ve Merkez Bankası rezervlerinin eksi 65 milyara düşürüldüğü dönemde böylesi bir afetle karşı karşıya kaldık. Yedek akçeleri sıfırladılar. Kara gün geldi ak akçeler ortada yok.” dedi.

“Bu ekonomi yönetimiyle ekonomik depremler yaşarız”

1999 depreminden sonra Türkiye’nin iki kriz yaşadığının altını çizen Babacan, “Ülkenin döviz dengesi bozulunca, ülke depremin yaralarını tamir etmek için yeteri kadar döviz bulamayınca arka arkaya iki büyük kriz yaşandı. Ekonomik deprem de büyük kaybımız oldu. İşin makro ekonomik yönetimi ve finans yönetiminin çok dikkatli yapılması lazım. Depremden sonra bu ekonomi yönetimiyle Allah korusun ekonomik depremler yaşarız. Ne yaptıklarını bilmiyor.” diye konuştu.

“Çadır ihtiyacını kaç günde tamamlayacaksınız?”

Babacan, “1 yıllık süreyi depremle ilgili konutların inşasıyla alakalı süre olarak anladım” diyerek, şunları kaydetti:

“Seçimin takvimiyle alakalı anlamadım. Bu inşaatlar zaman alacak. 1 yıllık süre makul. İnşaatlar tünel kalıpla hızlı yürüyor. Aynı süreyi çadırlar için de bekliyorum sayın Cumhurbaşkanı’ndan. Vatandaşlarımızın çadır ihtiyaçlarını kaç günde tamamlayacaksınız? Plan, program varsa açıklayabilmeleri lazım.”

Hibya Haber Ajansı